top of page

5 vinkkiä hyvinvoinnin edistämiseksi luonnon avulla

Päivitetty: 27. helmik. 2023

Uusi vuosi ja uusi minä. Vai tarvitaanko sitä uutta minää sittenkään? Entä jos hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet, ja teet arjessasi sinulle hyvää tekeviä asioita? Jos haluat voida paremmin ja olla energisempi, tee itsellesi palvelus tekemällä arjessa valintoja, jotka tukevat omaa hyvinvointiasi. Sinun ei tarvitse muuttua, mutta sinun tulee valita paremmin.

Listasin tähän blogitekstiin asioita, joita olen itse omassa arjessani huomannut tehokkaiksi tavoiksi lisätä onnellisuutta ja omaa hyvinvointia. Nämä kaikki liittyvät luontoon ja sen hyödyntämiseen esimerkiksi työssä jaksamisessa, ihmissuhteissa, oman luovuuden ja sisäisen palon löytämisessä, merkityksellisyyden kokemisessa, stressin lievittämisessä ja unen laadun parantamisessa. Luonto on valtavan arvokas ja hyödyllinen sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin kannalta. Kun ymmärrämme luonnon valtavan voiman ja parantavan vaikutuksen, kasvaa myös sisäinen halu suojella sitä. Lisäksi on tutkittu, että lapsena vahvan luontoyhteyden saavuttaneet ihmiset kasvavat tulevaisuudessa luontoa kunnioittaviksi aikuisiksi. Luontoyhteyttä voi onneksi vahvistaa missä elämänvaiheessa tahansa. Kun löydät yhteyden luontoon, löydät yhteyden myös itseesi.

Mitä nämä käytännön esimerkit sitten ovat, joilla voi parantaa omaa hyvinvointiaan luonnon avulla? Listasin alle viisi tapaa, joita kannustan sinua toteuttamaan tänä vuonna säännöllisesti ja tarkkailemaan niiden vaikutusta omaan mielialaasi sekä fyysiseen olotilaasi.

1. Käy säännöllisesti luonnossa ja vietä siellä aikaa vähintään 20 minuuttia kerrallaan.


2. Ollessasi luonnossa (esimerkiksi metsässä, puistossa tai meren rannalla), sulje puhelimesi ja keskity sinua ympäröiviin ääniin, tuoksuihin, yksityiskohtiin ja väreihin. Havahdu puiden tai sammaleen vihreydestä, veden liikkeestä tai sydämen muotoisesta kivestä. Havahdu luonnon tarjoamille yksityiskohdille ja kauneudelle. Kotiin tultuasi kirjaa ylös muutama asia, jotka ilahduttivat sinua luontokokemuksen aikana. Jos sinulla tai tuttavallasi on lapsia, hyödynnä heitä tässä, koska lapset ovat äärimmäisen hyviä huomaamaan yksityiskohtia, jotka meiltä aikuisilta jäävät helposti huomaamatta.


3. Etsi kotisi läheltä sinulle mukavalta tuntuva mielipaikka luonnosta. Paikka voi olla esimerkiksi tietty ranta, metsä, niitty, kallio tai puisto, jossa tunnet olosi kotoisaksi. Käy juuri tässä kyseisessä paikassa säännöllisesti ja etenkin silloin, kun tunnet olosi stressaantuneeksi, surulliseksi tai levottomaksi. Tällöin paikasta muodostuu sinun oma “turvapaikka”, jossa voit halutessasi aina hengähtää ja rauhoittua.


4. Kun lähdet luontoon esimerkiksi lenkille, ota tavoitteeksi pysähtyä vähintään kerran. Sulje silmäsi, kuuntele ympäröiviä luonnon ääniä (esimerkiksi linnunlaulua, meren kohinaa tai tuulen huminaa). Keskity noin viiden minuutin ajan vain ja ainoastaan hengittämään syvään ja kuuntelemaan luonnon äänimaailmaa. Jos kuulet muiden ihmisten tai liikenteen ääntä, sulje ne pois mielestäsi ja keskity kuulemaan luonnon sinulle tarjoama äänimaailma.


5. Koe luonto vahvemmin tuntoaistin kautta. Kun menet esimerkiksi rannalle tai metsään kävelylle, kokeile kävellä hetki paljain jaloin ja tunne maaperä jalkojesi alla. Kokeile halata puuta (se on oikeasti kivaa, voimaannuttavaa ja rauhoittavaa) tai nojata puun runkoa vasten ja silittää sammalta. Käytämme tässä digitaalisessa ja urbaanissa maailmassa liian vähän tuntoaistia. Tuntoaistin hyödyntäminen luonnossa on terveellistä paitsi henkisen hyvinvoinnin kannalta, myös fyysisesti. Kun kosketamme luontoa, saamme käyttöömme myös sen meille tarjoamia mikrobeja, jotka parantavat vastustuskykyä ja ehkäisevät allergioita.
Näiden ajatusten kautta toivon sinulle oikein hyvää alkanutta vuotta 2020. Tehdään tästä vuosi, jonka aikana lisätään luonto osaksi omaa arkeamme yhä vahvemmin. Oletko mukana? Jos haluat opetella muun muassa edellä mainitsemiani asioita ja paljon muuta, olet lämpimästi tervetullut kokeilemaan ohjattua metsäkylpyelämystä, joita tarjoan Helsingin Uutelassa. Lue lisää ja varaa paikkasi täältä.


It is up to you to see the beauty of everyday things.


❤: Kaisa

162 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page