Tiesitkö, että ihmiskunta on suurimman osan elinajastaan tällä planeetalla viettänyt luonnossa? Luonto on osa ihmiskuntaa vaikka nykyisessä yhteiskunnassa laiminlyömmekin sen merkitystä meidän hyvinvoinnille ja terveydelle. Urbanisaatio ja digitalisaatio ajavat meitä yhä kauemmas luontaisesta ympäristöstämme, jossa olemme viettäneet vuosisatoja ja johon meidät on luotu.
Onneksi on nähtävissä jonkinlaista tietoisuuden lisääntymistä luonnon merkityksestä fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle. Monet meistä kokevat tarvetta mennä luontoon rauhoittumaan esimerkiksi raskaan työrupeaman jälkeen. Luonnon hyvinvointivaikutuksia tutkitaan nyt paljon. Tutkimukset osoittavat, että jo kahdenkymmenen minuutin oleskelu luonnossa saa aikaan positiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvoinnissa. Kuinka helposti sen saman ajan viettää vaikkapa somea selaten! Osa myönteisistä vaikutuksista vaatii toki pidempää altistusta. Luonnossa oleskeluun liittyy usein myös liikunta, esimerkiksi kävely tai juoksu, joka on ihmiselle lajityypillistä toimintaa, toisin kuin vaikkapa näyttöpäätteellä istuminen.
Jos vielä epäilet, miksi sinne luontoon pitäisi mennä, niin seuraavaksi avaan muutamia faktoja. Luonnon fyysisiä hyvinvointivaikutuksia, joista on tutkimuksellista näyttöä, on esimerkiksi sydämen sykkeen hidastuminen, verenpaineen lasku ja autonomisen hermoston parasympaattisen puolen aktivoituminen. Eli se, joka auttaa muun muassa vähentämään stressiä ja tulehduksia. Lisäksi immuunipuolustus paranee, mikä tekee vastustuskyvystä paremman ja ennaltaehkäisee sairastumista.
Luonto vaikuttaa hyvinvointiimme myös psyykkisesti, jonka merkitys on fyysisten vaikutusten lisäksi vähintään yhtä tärkeä, sillä ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Meidän mieli ja keho ovat siis yhteydessä toisiinsa. Psyykkisiä ja kognitiivisia hyvinvointivaikutuksia ovat muun muassa myönteisemmät tunnetilat, yhteistyöhalukkuuden lisääntyminen, luovuuden kasvaminen, tarkkaavaisuuden palautuminen ja työmuistin paraneminen. Vietettyämme aikaa luonnossa, meistä tulee oikeasti parempia ihmisiä itsellemme ja toisillemme. Tämä on mun mielestä asia, jota myös yritysten tulisi miettiä työhyvinvointia tukevana toimintana. Mitäpä jos teidän työpaikka lähtisi seuraavan virkistyspäivän aktiviteettina hyvinvointia edistävään metsäkylpyyn?
On lukuisia syitä, miksi metsä ja luonto vaikuttaa meihin monella tapaa positiivisesti. Yksi syy tähän on esimerkiksi erilaisten värien, tekstuurien ja yksityiskohtien paljous. Lisäksi metsän ja luonnon äänimaailma sekä tuoksut vaikuttavat meihin myönteisesti. Vihreän värin kerrotaan viestivän rauhallisuutta, vakuuttavuutta, luovuutta ja mielikuvitusta.
Seuraavan kerran ollessasi metsässä, puistossa, kalliolla tai vaikka meren rannalla ehdotan, että kiinnität huomiosi juuri näihin aistikokemuksiin, joita luonto sinulle tarjoaa. Katsele pilviä, ihmettele puiden latvoja, haista havunoksien tuoksu tai kokeile miltä tuntuu silittää sammalta. Mitä havaintoja teit? Miltä sinusta tuntui ennen luontoon lähtemistä ja miltä sieltä palatessa? Kirjoita ylös kolme havaintoa ja tee sama uudelleen seuraavalla kerralla. Saatat yllättyä, miten nopeasti opit havainnoimaan yhä enemmän asioita, joihin et ehkä aiemmin edes kiinnittänyt huomiota.
Lähteet/ sources:
Taivasmaa, Jarkko. 2019. Metsässä — Uppoudu metsään, itseesi ja elämään. Hidasta elämää.
Nylander, Mirja. 2018. Metsäkellintä — terveyttä luonnosta. Readme.fi.
"Our very being, essence, health and happiness depend on mother earth". -David Suzuki
♥️: Kaisa
Comments