top of page

Miten saada lisää virkeyttä arkeen? Löydä hyvinvointia luonnosta helposti!

Päivitetty: 27. helmik. 2023

Kuvittele seuraava: Istut keväisenä päivänä aurinkoisella kalliolla metsässä. Auringon säteet hivelevät kasvojasi lämmittäen tuulen viilentämää ihoasi. Puiden latvat humisevat taustalla hiljaa ja ohitsesi lentää suristen kevään ensimmäisiin lukeutuva kimalainen, joka etsii talviuniltaan heräävästä luonnosta ravintoa. Laukea tuuli tuo nenääsi heräävän luonnon tuoksun - kevään tuoksun. Hengität rauhassa ja aistit ympäristöäsi - Koetko olosi levolliseksi?


Jos vastasit kyllä, olet kokenut luontokokemuksen myönteisiä vaikutuksia, elpymistä.Luonnon merkitys hyvinvointiin on merkittävä. Jo pieni luonnossa vietetty hetki laskee stressiä ja virkistää oloa. Myönteiset vaikutukset hyvinvointiin syntyvät niin erämaavaelluksella kuin pyöräretkellä lähimetsään.


Helposti tavoitettavissa oleva lähiluonto on tärkeä osa arjen hyvinvointia ja mitä vahvemmin yhteys luontoon koetaan ja luontoa aistitaan sitä suuremmat luonnon hyvinvointivaikutukset ovat.
Suhde luontoon rakentuu läpi elämän. Ensimmäiset muistot metsässä vietetyistä hetkistä saattavat viedä aikamatkalle lapsuuden kesistä aina viime syksyn marjastusretkiin. Luontosuhteeseen voi ajan mittaan saada uusia ulottuvuuksia, joiden myötä luonnossa vietetyn ajan hyvinvointivaikutukset kasvavat ja monipuolistuvat.


Ohjattu luontokokemus parhaimmillaan vahvistaa yhteyttämme luontoon ja herättää kiinnittämään huomiota itsessämme ilmeneviin myönteisiin vaikutuksiin. Kun tunnistamme paremmin luonnon hyvät vaikutukset meihin, on meidän helpompi seuraavalla kerralla irrottautua arjen askareista ja antaa aikaamme luonnolle, saammehan siitä myös itse!


Ensi kerralla, kun tunnet olosi stressaantuneeksi ja askareiden tekemisen raskaaksi, ota itsellesi hetki lähiluonnossa. Anna itsesi kokea elpymistä, olet ansainnut sen!


Teksti: Maria Toivola

Kirjoittaja on Naturestedilla harjoittelussa oleva luonto- ja ympäristöalan opiskelijaLähteet:


133 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page