Syksyn tullessa kalenteri on täyttynyt töistä, harrastuksista ja muista aikatauluista. Tuntuuko siltä, että arkeen ei mahdu enää rauhallisia hetkiä, joissa ladata akkuja? Tästä artikkelista saat neljä helppoa vinkkiä työhyvinvoinnin lisäämiseen luonnon avulla.
Työhyvinvointia voi edistää lukuisilla eri tavoilla, mutta luonto on yksi helpoimmista keinoista vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Luonto tarjoaa tarvittavan hengähdyshetken hektisen arjen keskellä ja lisää työssä jaksamista.
Mitä tehdä, jos aika ei riitä työpäivien jälkeen luontokohteeseen siirtymiseen? Usein ei tarvitse lähteä kauas kaupungista, sillä pienikin tuokio lähiluonnossa riittää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämiseen niin töissä kuin vapaa-ajalla. Lyhyestäkin hetkestä luonnon äärellä saa tutkitusti myönteisiä vaikutuksia psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Jo viidessä minuutissa mieliala kohenee ja noin vartissa verenpaine laskee. Voisitko lisätä arkeesi luontoaltistusta ilman, että se vaatii ylimääräistä aikatauluttamista?
4 keinoa lisätä työhyvinvointia edistävää luontoaltistusta arkeen:
1. Työmatkat
Miten kuljet työmatkasi? Mikäli kävelet tai pyöräilet työmatkasi, voisitko valita reitin, joka kulkisi puiston läpi tai merenrantaa pitkin? Mikäli on mahdollista, vältä vilkasliikenteisen kadun viertä, jossa on paljon melua ja autojen pakokaasuja. Jos kuljet julkisilla liikennevälineillä, voit jäädä pari pysäkkiä aikaisemmin pois kyydistä ja saada raitista ilmaa kävellessäsi työpaikalle. Myös etätyöpäivän voit aloittaa lyhyellä kävelylenkillä lähimetsässä ennen tietokoneen äärelle siirtymistä. Kehosi herää paremmin päivään, mieli piristyy ja valmistautuu tulevaan työpäivään. Todennäköisesti myös keskittymiskykysi ja muistisi toimii paremmin, kun aamu on alkanut ulkoilulla.
2. Tauot ulkona
Oletko tutkinut työpaikkasi ympäristöä? Löytyisikö sieltä jokin elvyttävä luontopaikka tai kaunis puisto, jossa voisit viettää kahvitauon tai käydä pienellä happihyppelyllä kesken työpäivän? Lyhyetkin tauot kannattaa viettää ulkona, jos mahdollista. Saat raikasta ilmaa ja liikuntaa, sekä vältät liiallista yhtäjaksoista istumista, kun siirryt ulos. Muista pitää taukoja myös kotona työskennellessäsi.
3. Kävelypalaverit
Voisiko kokouksen siirtää ulos? Ota istuinalusta ja muistiinpanovälineet mukaan ja siirrä palaveri lähimetsään. Ehdota työtapaamista kävelyn merkeissä mukavaan ja helposti saavutettavissa olevaan luontokohteeseen tai vaikka laavulle. Ajatukset virtaavat paremmin ja luovuus sekä ongelmanratkaisukyky kasvavat kehon ollessa liikkeessä raikkaassa ilmassa.
4. Työpiste
Aina ei ole mahdollista lähteä ulos, mutta voisiko luonnon tuoda työpaikalle? Viherkasvit lisäävät viihtyisyyttä ja raikastavat sisäilmaa. Kokeile työpäivän aikana kuunnella rauhoittavia luonnonääniä, esimerkiksi sateen ropinaa tai linnunlaulua. Millainen maisema työhuoneestasi tai etätyöpisteeltäsi avautuu? Lepuuta silmiäsi ja siirrä katseesi välillä ulos ikkunasta. Katsele puiden latvoja ja laske, montako vihreän tai ruskan eri sävyä näet. Saat näin ajatuksesi hetkeksi pois työtehtävistä ja silmäsi elpyvät ruudun tuijottamisesta.
Työhyvinvoinnin edistäminen luonnon avulla osaksi arkea
Saisitko toteutettua osan näistä vinkeistä omassa arjessasi, ja lisättyä näin työhyvinvointiasi? Kerro näistä työssä jaksamista edistävistä ideoista myös työkaverillesi ja ota hänet seuraavan kerran mukaan tauolle lähipuistoon kahvihuoneen sijaan.
Kun haluat viettää työporukalla virkistävän ja työhyvinvointia tutkitusti lisäävän päivän luonnon keskellä, tutustu Naturestedin palveluihin.
Kauttamme voi tilata joko kokonaisen Työpäivän Metsässä tai erilaisia tyhy-päiviä.
Tyhy- ja virkistyspäiviin tarjoamme mm.
Energisoivaa ja ulkoilun täyttämää syksyä!
Artikkelin lähteet:
Viherilma, Luonnon raikkautta sisätiloihin. Jorn Viumdal. 2018.
Shinrin-yoku. Japanilaisen metsäkylvyn salaisuudet. Dr Qing Li. 2018.
Teksti: Suvi Päivinen, Naturestedin työharjoittelija
Kuvat: Kaisa Koskinen
Comentarios