top of page

Miten lisätä hyvinvointia ja hallita omaa mieltä epävarmoina aikoina?

Päivitetty: 6. huhtik. 2020

Hei sinä upea ihminen. Kiva, että löysit tänne oppimaan hyvinvoinnista ja oman mielen hallinnasta! Toivon, että aloitat tämän blogitekstin lukemisen seuraavalla harjoituksella:


1. hengitä hetki syvään sisään- ja uloshengityksiä nenän kautta

2. tunne, kuinka vatsasi kohoaa sisäänhengityksen aikana ja palautuu takaisin uloshengityksen aikana

3. tunne, kuinka rintakehä laajenee sisäänhengityksen aikana

4. laske hartiat alas uloshengityksen aikana

5. toista muutamia kertoja niin kauan kunnes tunnet hyvinvoinnin kasvaneen kehossasi ja mielessäsi


Mahtavaa! Nyt voit jatkaa lukemista.On varmasti sanomattakin selvää, että monella meistä on tällä hetkellä erilaisia ajatuksia, ehkä epävarmuuden tai jopa pelon tuntemuksia tämän poikkeustilan vuoksi. Yleensä epätietoisuus on piinaavaa, koska luontaisesti haluamme löytää ratkaisuja tai saada asioihin jonkinlaista selitystä. On vaikea päästää irti ja keskittyä nykyhetkeen, kun ajatukset pyörivät vahvasti jo tulevaisuudessa tai muistelevat mennyttä.


Tässä blogitektissä annan sinulle muutamia konkreettisia harjoituksia, joiden avulla voit parantaa hyvinvointiasi mindfulness- eli tietoisuustaitojen ja kiitollisuuden kautta. Toki negatiiviset tunteet ja suru kuuluvat elämään. Nekin on tärkeä hyväksyä. Vahvuutta on mielestäni tunnistaa omat tunteet ja hyväksyä ne sellaisina kuin ne ovat. Mindfulness-harjoittelussa on kyse nimenomaan siitä, että tullaan tietoisesti läsnäoleviksi nykyhetkeen. En ole psykologi tai lääkäri (olen hyvinvointi,- liikunta ja elämyspalveluiden tuottamisen ammattilainen), joten keskityn tietoisuustaitojen ja luonnon hyödyntämiseen oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa. Mikäli koet, että tämä vallitseva tilanne on vaikeuttanut tilannettasi niin paljon, että tunnet olevasi umpikujassa, suosittelen kääntymään ammattilaisten apuun. Rohkea on se, joka uskaltaa pytää apua.Meidän mieli on siinä mielessä hassu, että se tarttuu niihin ympäröiviin signaaleihin ja viesteihin, joita me sille annamme. Se, miten itse puhut itsellesi, millaista energiaa jaat ympärillesi tai imet ympäristöstäsi, muuttuu todellisuudeksesi. Huomasin itse, että muutama viikko sitten mieleni myllersi ja keskittymiseni herpaantui helposti. Koen, että tämä on ihan luonnollista ja ymmärrettävää. Olemmehan me ihan uudenlaisessa tilanteessa. On hurjaa ajatella, miten paljon tämä tilanne vaikuttaa meidän kaikkien henkiseen hyvinvointiin ja joihinkin vielä paljon rankemmin. Perspektiivin ottaminen asioihin ja kiitollisuuden tunteiden lisääminen auttaa itseäni paljon epävarmuuden keskellä. Olen terve ja minulla on koti, perhe, ystäviä, puhdasta vettä sekä mahdollisuus ravitsevaan ruokaan ja saan liikkua luonnossa. Päätin, että keskityn siihen, mitä kaikkea hyvää tämä tilanne voi mahdollistaa ja pyrin pitämään hyvinvoinnistani huolta myös tänä epänormaalina aikana. Ilmanlaatu on parantunut useissa eri paikoissa ja luonto on näyttänyt meille jo nyt kiitosta tästä hetkellisestä pysähtymisestä. Yhtenä päivänä sammalmättäällä maatessani mietin, että luonto varmasti sanoisi ihmiskunnalle nyt jotenkin näin: "kiitos, että annat minun hengittää ja palautua hetkeksi kaikesta siitä rasituksesta, jota olet minulle aiheuttanut."