Hei sinä upea ihminen. Kiva, että löysit tänne oppimaan hyvinvoinnista ja oman mielen hallinnasta! Toivon, että aloitat tämän blogitekstin lukemisen seuraavalla harjoituksella:
1. hengitä hetki syvään sisään- ja uloshengityksiä nenän kautta
2. tunne, kuinka vatsasi kohoaa sisäänhengityksen aikana ja palautuu takaisin uloshengityksen aikana
3. tunne, kuinka rintakehä laajenee sisäänhengityksen aikana
4. laske hartiat alas uloshengityksen aikana
5. toista muutamia kertoja niin kauan kunnes tunnet hyvinvoinnin kasvaneen kehossasi ja mielessäsi
Mahtavaa! Nyt voit jatkaa lukemista.
On varmasti sanomattakin selvää, että monella meistä on tällä hetkellä erilaisia ajatuksia, ehkä epävarmuuden tai jopa pelon tuntemuksia tämän poikkeustilan vuoksi. Yleensä epätietoisuus on piinaavaa, koska luontaisesti haluamme löytää ratkaisuja tai saada asioihin jonkinlaista selitystä. On vaikea päästää irti ja keskittyä nykyhetkeen, kun ajatukset pyörivät vahvasti jo tulevaisuudessa tai muistelevat mennyttä.
Tässä blogitektissä annan sinulle muutamia konkreettisia harjoituksia, joiden avulla voit parantaa hyvinvointiasi mindfulness- eli tietoisuustaitojen ja kiitollisuuden kautta. Toki negatiiviset tunteet ja suru kuuluvat elämään. Nekin on tärkeä hyväksyä. Vahvuutta on mielestäni tunnistaa omat tunteet ja hyväksyä ne sellaisina kuin ne ovat. Mindfulness-harjoittelussa on kyse nimenomaan siitä, että tullaan tietoisesti läsnäoleviksi nykyhetkeen. En ole psykologi tai lääkäri (olen hyvinvointi,- liikunta ja elämyspalveluiden tuottamisen ammattilainen), joten keskityn tietoisuustaitojen ja luonnon hyödyntämiseen oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa. Mikäli koet, että tämä vallitseva tilanne on vaikeuttanut tilannettasi niin paljon, että tunnet olevasi umpikujassa, suosittelen kääntymään ammattilaisten apuun. Rohkea on se, joka uskaltaa pytää apua.
Meidän mieli on siinä mielessä hassu, että se tarttuu niihin ympäröiviin signaaleihin ja viesteihin, joita me sille annamme. Se, miten itse puhut itsellesi, millaista energiaa jaat ympärillesi tai imet ympäristöstäsi, muuttuu todellisuudeksesi. Huomasin itse, että muutama viikko sitten mieleni myllersi ja keskittymiseni herpaantui helposti. Koen, että tämä on ihan luonnollista ja ymmärrettävää. Olemmehan me ihan uudenlaisessa tilanteessa. On hurjaa ajatella, miten paljon tämä tilanne vaikuttaa meidän kaikkien henkiseen hyvinvointiin ja joihinkin vielä paljon rankemmin. Perspektiivin ottaminen asioihin ja kiitollisuuden tunteiden lisääminen auttaa itseäni paljon epävarmuuden keskellä. Olen terve ja minulla on koti, perhe, ystäviä, puhdasta vettä sekä mahdollisuus ravitsevaan ruokaan ja saan liikkua luonnossa. Päätin, että keskityn siihen, mitä kaikkea hyvää tämä tilanne voi mahdollistaa ja pyrin pitämään hyvinvoinnistani huolta myös tänä epänormaalina aikana. Ilmanlaatu on parantunut useissa eri paikoissa ja luonto on näyttänyt meille jo nyt kiitosta tästä hetkellisestä pysähtymisestä. Yhtenä päivänä sammalmättäällä maatessani mietin, että luonto varmasti sanoisi ihmiskunnalle nyt jotenkin näin: "kiitos, että annat minun hengittää ja palautua hetkeksi kaikesta siitä rasituksesta, jota olet minulle aiheuttanut."
Kiitollisuutta voi harjoitella erilaisilla keinoilla ja suosittelen sitä todella. Sekin on taito, jota voi opetella. Tässä pieni harjoitus, jota voit kokeilla vaikka heti:
Kirjoita paperille kolme asiaa tai tapahtumaa kuluneen päivän ajalta, joista olet kiitollinen. Toista tämä viikon ajan jokaisena päivänä.
Omat kolme olisivat tältä päivältä:
yritykseni kehittämiseen liittyvä hyvä palaveri ihanan ihmisen kanssa, jonka olen tavannut yritykseni kautta
pitkä ja rauhallinen kävelylenkki heti aamusta oman hyvinvoinnin edistämiseksi
hyvät yöunet ja inspiroitunut olotila
Hetken harjoittelun jälkeen saatat huomata, että kiitollisuuden tunteita tulee useammin eikä sinun välttämättä tarvitse edes kirjoittaa niitä ylös, kun huomaat omassa mielessäsi kiitollisuuden lisääntyneen ja tulleen osaksi omaa arkea. Voit ainakin kokeilla! Tämä harjoittelu varmasti auttaa sinua matkalla kohti parempa hyvinvointia.
Toinen kokreettinen työkalu oman mielen hallinnassa ja hyvinvoinnin parantamisessa on taukojen ja pysähtymisen ottaminen osaksi omaa arkea. Aina ei ole mahdollisuutta pitkiin jooga- tai meditaatioharjoituksiin, mutta pienen hengähdyshetken voit ehkä ottaa vaikka kesken työpäivän. Keskity hengitykseesi ja tee tämän blogitekstin alussa kertomani hengitysharjoitus. Laita luontoääniä kuulokkeisiin, sulje silmät ja pysähdy hetkeksi keskittymään kuulemaasi. Voit myös katsella luontovideota. Esimerkiksi tämä Mieli ry:n tarjoama virtuaalinen hyvän mielen metsäkävely on tosi kiva! Videon avulla pääset kuulo- ja näköaistin kautta mielikuvamatkalle metsään.
Jos pystyt, niin piipahda työpäivän aikana omassa lähimetsässä tai meren rannalla tekemässä läsnäoloharjoitus. Tarkkaile värejä ja yksityiskohtia. Keskity kuuntelemaan luonnon ääniä. Etsi luonnosta itseäsi inspiroiva asia tai yksityiskohta ja pysähdy tämän yksityiskohdan äärelle. Se voi olla esimerkiksi kaunis rantapoukama, kutsuvan näköinen kallio tai sammaleen peittämä kivi. Hengitä ja pysähdy siihen hetkeen, missä olet ja mitä teet juuri nyt. Millaisia havaintoja teit? Miltä sinusta tuntui?
Oletko huomannut, että sinun tekisi mieli ehkä neuloa, lukea kirjaa, opiskella, maalata, meditoida, käydä metsäkävelyllä ja kuunnella puiden huminaa tai linnun laulua, mutta huomaatkin ajan kuluneen esimerkiksi puhelimen selailuun? Ei huolta, et ole ainoa. Sovellukset on kehitetty tarkoituksella koukuttavaksi, jotta viettäisit niiden parissa mahdollisimman paljon aikaa. Itse koen, että esimerkiksi sosiaalinen media ei suinkaan ole ainoastaan huono juttu. Sieltä voi saada paljon tietoa ja inspiraatiota sekä kokea yhteisöllisyyttä ja siksi olen esimerkiksi perustanut Naturestedin Instagram-tilin.
Erilaisissa sovelluksissa ja sosiaalisessa mediassa on kuitenkin myös omat riskinsä. Riski siihen, että ajaudumme tekemään jotain, mitä emme oikeasti haluaisi tehdä, koemme ulkopuolelta tulevia paineita ja olemme jakuvasti tietotulvan sekä erilaisten ärsykkeiden ympäröiminä. Tähän haasteeseen olen huomannut itse parhaaksi tavaksi sen, että päätän tietoisesti ottavani "digivapaata". Laitan puhelimen lentokonetilaan tai vien sen toiseen huoneeseen ja päätän keskittyä täysillä siihen asiaan, mitä haluan tehdä. Olla oikeasti läsnä. En myöskään seuraa sometilejä, jotka aiheuttavat itselleni huonoja fiiliksiä tai ovat ristiriidassa omien arvojeni kanssa. Joskus on myös ok lorvia ja olla tekemättä yhtään mitään! Sekin on sallittua. Luovuuskin vaatii aikaa ja tilaa. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu olennaisena osana palautuminen ja levon merkitys on erittäin oleellista tavoitellessasi parempaa henkistä- ja fyysistä hyvinvointia.
Tiesitkö, että villieläimet keskittyvät elämänsä aikana lähinnä syömiseen, lepäämiseen, ruuan metsästämiseen tai vihollisten pakenemiseen? Entäpä jos kokeilisit samaa metodia joku päivä? Nykyihmiselle se voisi olla esimerkiksi tasainen ruokarytmi, liikunta luonnossa muutaman kerran päivän aikana, pitkät yöunet ja "vihollisen" eli puhelimen selailun pois jättäminen päivän askareista. Miltä tuntui? Mitä ajatuksia tämä sinussa herätti? Olisi ihana kuulla ajatuksiasi ja kokemuksiasi tästä oman mielen "puhdistuskuurista" ja miten se sinulle toimi. Lähdetkö kokeilemaan?
Erityisesti näinä aikoina haluan muistuttaa jokaista olemaan itsellemme ja toisillemme hyviä. Hyvän tekeminen saa meissä aikaan pitkäkestoista hyvinvointia ja onnellisuuden tunnetta. Hyvä tulee kyllä takaisin ja yleensä vähintään tuplana. Toivon sinulle paljon voimaa, energiaa, onnellisuutta ja terveyttä! Yhdessä toinen toistamme tukien ja kannustaen selviämme ihan mistä vain voittajina maaliin. Jos tuntuu, että maailma kaatuu päälle, käy halaamassa lähimetsän puuta ja rutista oikein lujaa niin kauan, että hymy nousee huulille. Se toimii aina!
"Be kind to yourself, then let your kindness fill the wolrd."
♥️: Kaisa
Comments