top of page
Writer's pictureKaisa Koskinen

Mielen hyvinvointia talviliikunnasta!

Päivitetty: 19. tammik. 2024

Moni kokee väsymystä talvella. Valoisa aika on lyhyt Suomen talvessa, mutta samalla työelämässä tahti kiihtyy. Mistä siis saada energiaa, kun sitä ei yksinkertaisesti ole? Nyt on hyvä aika pysähtyä reflektoimaan kulunutta vuotta ja pohtia, mitä hyvinvointirutiineja ottaa mukaan ensi vuodelle ja mille on aika sanoa hyvästit. Tästä artikkelista saat vinkkejä mielen hyvinvointiin ja energiatasojen nostamiseen talviliikunnan avulla sekä oikeanlaiseen pukeutumiseen talvella.



Mielen hyvinvointia talvisesta maisemasta


Luminen maisema tuo ihanasti lisää valoisuutta vuoden pimeimpään aikaan. Luonnossa liikkuminen edistää tutkitusti fyysistä hyvinvointia, mutta myös mielen hyvinvointia ja jaksamista. Talvella kannattaa ottaa kaikki ilo irti lumisista keleistä ja lähteä ulos kokeilemaan erilaisia talviliikuntamuotoja. Jos töiden puolesta pystyt ulkoilemaan keskellä päivää, se on hyvä keino saada edes pieni hetki auringonvaloa kaamoksen keskellä. Myös viikonloppuisin kannattaa lähteä liikkeelle luontoon, kun on enemmän aikaa nauttia luonnonvalosta.


Talviliikuntalajeista hyvinvointia mielelle ja keholle


Joillekin on saattanut jäädä huonot kokemukset koululiikunnan hiihtotunneista. Hiihtoa kannattaa kuitenkin lähteä kokeilemaan rohkeasti, vaikka viimeistä kerrasta olisikin aikaa. Kannattaa valita reitti, jossa ei ole isoja mäkiä, ja harjoitella perustekniikkaa tasaisella ladulla. Pitkiä kilometrimääriä ei tarvitse asettaa tavoitteeksi, vaan jo se, että laittaa sukset jalkaan ja lähtee liikkeelle, on riittävästi. Kannattaa tutustua myös oman paikkakunnan aikuisten hiihtokouluihin ja tekniikkakursseihin, mikäli laji kiinnostaa, mutta on epävarma omista taidoistaan.


Huippuhienoja tai kalliita varusteitakaan ei tarvita. Kun monot ovat jalkaan sopivat, sauvat oikean mittaiset ja sekä suksissa pitovoidetta / luistoa, voi lähteä pienelle hiihtolenkille. Nykyään on paljon paikkoja, joista voi vuokrata hiihtovälineitä. Suksia vuokraa mm. Suomen latu. Myös useat kirjastot vuokraavat suksia ja muita liikuntavälineitä.


Perinteisiä talviaktiviteetteja, kuten luistelua, lumikenkäilyä tai pulkkamäessä laskemista kannattaa harrastaa, kun siihen on lumitilanteen puolesta mahdollisuus. Luistelu haastaa tasapainoa ja on hyvää treeniä mm. keski- ja alavartalon lihaksille. Talvisesta maisemasta voi nauttia myös kävelylenkkejä tekemällä. Liukkailla keleillä kannattaa laittaa kenkien päälle irtonastat, jotta kävely onnistuu rennommin ja turvallisemmin. Voit ottaa mukaan lämmintä juotavaa ja retkievästä. Laita lämpimästi päälle ja lähde rohkeasti kokeilemaan ehkä lapsuudestakin tuttuja aktiviteetteja!



3 vinkkiä oikeanlaiseen pukeutumiseen talvella


Kylmällä ilmalla ulkoilu on paljon mukavampaa säähän sopivalla vaatetuksella. Tarpeeksi lämpimät ja kylmältä ilmalta suojaavat vaatteet ovat myös turvallisuuden kannalta tärkeät, jotta ehkäistään paleltumat. Kova tuuli tekee pakkasesta paljon purevamman, joten sääennusteesta kannattaa katsoa myös tuulen nopeus. Kerrospukeutuminen on hyvä tapa pukeutua erityisesti talvella, jotta kerroksia voi helposti lisätä ja ottaa pois tarpeen vaatiessa. Talvella käytettävien ulkovaatteiden kannattaakin olla tarpeeksi väljiä, jotta alle mahtuu useampi vaatekerros. 


1. Lämmin kerrasto alle

Villa on hyvä materiaali ensimmäiseksi kerrokseksi. Luonnonmateriaalina se ei hiosta ja pitää siten lämpimänä myös reippaammissakin aktiviteeteissa. Esimerkiksi merinovillainen aluskerrasto on talviliikkujalle tarpeellinen hankinta. Villavaatteita voi käyttää lähes ympäri vuoden myös lämpimämmilläkin keleillä materiaalin ominaisuuksien takia.  


2. Oikeanlaiset jalkineet

Maasta hohkaa kylmää pakkaskeleillä, joten talvikengissä tärkeää on tarpeeksi paksut pohjat. Nilkat kannattaa suojata esim. säärystimillä, jos kengissä ei ole korkeaa vartta. Talvikengät kannattaa olla tarpeeksi väljät, jotta sinne mahtuu tarvittaessa lämmin pohjallinen sekä villasukat.  


3. Suojaa pää

Päästä haihtuu lämpöä, joten pakkasella on tärkeää käyttää päähinettä, joka pitää sitä kautta koko kehoa lämpimänä. Talvitakin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista onkin iso huppu, jonka alle mahtuu esim. lämmin pipo ja jonka saa tarvittaessa kiristettyä kasvojen ympärille. Huppu suojaa tuulelta ja kylmältä ilmalta niin päätä kuin niskaa. Muista myös suojata kaula ja kädet pakkaselta!


Naturested tarjoaa luontoliikuntaa, luonnossa rentoutumista sekä erilaisia aktiviteetteja ohjatusti ryhmille vuoden ympäri. Tutustu luontolähtöisiin hyvinvointipalveluihimme, jotka on suunnattu yritysten työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Kevään tyhy- ja virkistyspäivät varataan jo talvella!


Onnellisia hetkiä talvisessa luonnossa ja energistä uutta vuotta!



Artikkelin kirjoittaja:

Suvi Päivinen, Naturestedin työharjoittelija


Kuvat:

Kuva 1. Kaisa Koskinen (Naturested-yrityksen perustaja)

Kuva 2. Saara Lavi (Metsähallituksen yhteistyöyritysten kuvapankki)



47 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page