top of page

Miten palautua työstä kaamosaikaan?

Pimein ajanjakso vuodenkierrossa lähestyy ja monet väsyvät talvella vähenevän luonnonvalon takia. Luonnon kiertokulussa on kuitenkin paljon asioita, joista voisimme ottaa oppia omaan elämäämme. Tässä artikkelissa muutamia vinkkejä työstä palautumiseen ja jaksamiseen kaamosaikana.Hidasta tahtia luonnon kanssa


Luonto elää sykleissä, jotka usein puuttuvat meidän nykyihmisen elämästä. Kun luonto alkaa viettää hiljaiseloa, myös meidän ihmisten kannattaa ottaa rennommin ja keskittyä palautumiseen. On luonnollista, ettei tunne itseään yhtä energiseksi kuin keskikesällä. Usein tarvitsemme enemmän unta talviaikaan, joten varaa levolle ja työstä palautumiselle riittävästi aikaa.


Työssä jaksamista syksyisestä luonnosta


Syksyllä ja talvella kannattaa suunnata ulos valoisaan aikaan vuorokaudesta ennen työpäivää. Jos mahdollista, niin esimerkiksi ruokatunnin aikana on hyvä lähteä ulos ja tankata energiaa saatavilla olevasta auringonvalosta. Vaikka päivä olisi pilvinen, ulkoilu valoisan aikaan päivällä auttaa pitämään kiinni luonnollisesta päivärytmistä. Valoisasta ajasta kannattaa ottaa kaikki irti, kun se on mahdollista.


Tässä vuodenajassa luonnossa on myös paljon kauniita ja piristäviä asioita, kuten Etelä-Suomessakin hiljalleen jo päättyvä ruska-aika. Ulkona saatat vielä nähdä keltaisen, oranssin ja punaisen eri sävyissä lehtiä, joita kannattaa ihailla ulkona liikkuessa. Luonto tarjoaa ruskan muodossa kuin viimeisen piristyksen ennen pimeintä aikaa. Myös maassa olevat ruskan väreihin sonnustautuneet lehdet ovat kaunis piristys, kun oivallat kiinnittää niihin huomiosi.


Ruskan värit syntyvät siitä, kun kasvit ja lehtipuut lopettavat yhteyttämisen valon vähenemisen ja lämpötilan alenemisen vuoksi, jolloin lehtivihreä vetäytyy varsiin, runkoihin ja juuriin.
Mielen hyvinvointia pimeästä luonnosta


Ulkoilemaan kannattaa suunnata myös pimeällä. Kaupungeista löytyy hyvin valaistuja ulkoilureittejä, mutta myös metsän siimekseen voi lähteä seikkailemaan. Pimeällä luonnossa liikkuessa voi tututkin metsäpolut näyttää uusilta ja erilaisilta.


3 vinkkiä pimeässä ulkoiluun


1. Ota tasku- tai otsalamppu mukaan ja lähde tutkimaan lähimetsää. Kokeile ulkoilua myös ilman lisävaloa pimeällä alueella. Silmät tottuvat yllättävän nopeasti näkemään myös pimeällä.


2. Selkeällä ilmalla kannattaa pysähtyä ihailemaan tähtitaivasta. Ota makuualusta tai riippumatto ja viltti mukaan. Köllähdä selälleen viltin alle ja etsi tuttuja tähtikuvioita tai opettele löytämään uusia. Isoistakin kaupungeista löytyy paikkoja, joissa ei ole paljon valosaastetta. Tähtitaivaan katselu on rentouttava kokemus!


3. Lähde retkelle paikkaan, josta löytyy keittokatos tai kota. Ota evästä mukaan, pakkaa reppuun lämmintä kaakaota tai glögiä ja nauti pimeän metsän tunnelmasta, jonka nuotiolla leimuava avotuli valaisee. Huom! Muistathan tehdä tulen vastuullisesti vain sille tarkoitetulle paikalle Metsäpalovaroituksia noudattaen.Naturested tarjoaa ohjelmapalveluita luonnossa myös yritysten pikkujouluihin tai talven hyvinvointipäivien ohjelmaan. Varaamme talviaikaan aina kodan, jossa lämmittelemme ja tunnelmoimme aktiviteettien jälkeen. Talvikauden ohjelmiin sopii loistavasti joko rentouttava Metsäkylpyelämys tai seikkailuhenkinen Metsäpakopeli. Toimimme Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan alueilla.


Rauhallisia ja tunnelmallisia talven luontohetkiä!Artikkelin kirjoittaja: Suvi Päivinen, Naturestedin työharjoittelija

Kuvat: Kaisa Koskinen

39 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

留言


bottom of page