top of page

Retkivinkki Helsinkiin: Tutustu Haltialan monimuotoiseen lähiluontoon

Päivitetty: 27. helmik. 2023

Tulevana sunnuntaina vietetään äitienpäivää. Aurinkoinen - ja miksei myös sateinen - toukokuun sunnuntai on loistava päivä viettää yhteistä aikaa äidin, isoäidin, äidinmielisen tai muuten itselle tärkeän ihmisen kanssa.Keväinen luonto tarjoaa upean ja rentouttavan ympäristön yhteisen ajan viettämiselle. Lyhyt kurkistus kesään valmistautuvaan luontoon tai koko päivän eväsretki onnistuu myös lähimetsässä ja on saavutettavissa esimerkiksi julkisilla liikennevälineillä, polkupyörällä tai autolla.


Oma suositukseni sunnuntain luontokohteeksi on Haltialan alue Paloheinän kupeessa Helsingissä. Monimuotoinen Haltialan luonto on jo kesän korvilla, vaikka kylmän talven rippeet muistuttavat vielä itsepintaisesti alkuvuoden pakkasista.


Oma toukokuinen retkeni Haltialassa alkoi Paloheinän majalta, josta suuntasin kuntoportaiden ohitse pururadalle ja lopulta metsäpolulle. Kävelin polkua rauhassa hengitellen ja innostuin lapsenomaisesti pienistäkin kevään merkeistä ja muista havainnoista; puolukanvarvuista, kimalaisista ja muista hyönteisistä, kallioimarteista, käenkaaleista ja osuipa silmiini jopa muutama sieni!


Retkeni aikana pääsin kulkemaan metsäpoluilla, pururadoilla, hiekkateillä sekä omiin suosikkeihini kuuluvilla pitkospuilla. Reittini varrelle mahtui muun muassa harvennusalueita, aarniometsää ja vähän matkaa kuljin myös pellon reunaa. Tarkkailin hetken pellolla havaitsemaani valkohäntäpeuraa, kunnes jatkoin matkaani kohti ilta-auringon syleilemää Haltiavuorta ja retkeni päätöstä.Haltialan alue on suurelta osin helppokulkuista maastoa, jossa eksyminen on lähes mahdotonta selkeiden viitoitusten ja infotaulujen vuoksi. Mikäli toiveena on kuitenkin kulkea valmiiksi viitoitettu polku, löytyy Haltialasta myös kolme eri pituista valmisreittiä: Korpipolku (1,3 km), Metsäpolku (3 km) ja Haltiavuoren luontopolku (7 km).


Onnistuneen metsäretken takaamiseksi suosittelen pukeutumaan lämpimästi ja säänmukaisesti, varautumaan janoon juomapullolla sekä pidemmälle retkelle myös eväitä. Lisäksi kannattaa ottaa mukaan kiikarit ja luontokirja, mikäli vain mahdollista.


Jos kasvien tunnistaminen ei ole tuttua puuhaa, suosittelen aloittamaan seuraavista helpohkoista lajeista:

  • kuusi

  • mänty

  • koivu

  • käenkaali (eli ketunleipä)

  • valkovuokko

  • leskenlehti

  • sinivuokko

Luonnontuntemuksen lisäksi suosittelen hyödyntämään alla olevaa harjoitusta retken monipuolisuuden takaamiseksi.


Ykseyttä ympäristöstä -harjoitus

Tunnetaidot


Etsi luonnosta asioita, jotka kuvastavat mielestäsi retkellä kanssasi olevaa henkilöä. Asiat voivat olla myös esimerkiksi ääniä tai tuoksuja. Kun olet löytänyt mielestäsi kaikki asiat, kerro mitä yhteistä löytämilläsi asioilla ja tällä henkilöllä on.


Mukavaa sunnuntain retkeä ja äitienpäivää sitä viettäville!


Maria Toivola

Kirjoittaja on Naturestedilla työharjoittelussa oleva luonto- ja ympäristöalan opiskelijaLähteet:


84 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page