Mitä metsäkylpy on ja miksi sinun tulisi kokeilla sitä?

Päivitetty: 14. elo 2020

Metsäkylpy – mikä tämä uusi trendi on ja mitä metsäkylvyssä tehdään? Nämä kysymykset olen kuullut useammalta ihmiseltä. Tässä blogitekstissä vastaan näihin kysymyksiin sekä kerron perustietoja metsäkylvystä.


Voit kuunnella blogitekstin tästä


Ihan ensin haluan muistuttaa, että ei ole yhtä oikeaa tapaa harjoittaa metsäkylpemistä. Metsäkylpyjä on yhtä monta erilaista, kuin on asiakkaita tai ohjaajia. Jokainen metsäkylpy on erilainen ja metsäkylpyohjaajan oma persoona, kiinnostuksen kohteet, tausta ja tapa ohjata on yksilöllinen. Jokainen asiakas kokee harjoitukset eri tavalla, koska kaikilla meillä on erilainen elämäntilanne.


Kehomme ja mielemme toimii yksilöllisesti ja hyvinkin moni asia vaikuttaa kokemukseen. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus eli meidän keho ja mieli ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. Samalla tavalla, kun esimerkiksi joogatuntiin vaikuttaa ohjaajan oma persoona ja asiakkaan omakohtainen kokemus, näin on myös metsäkylvyn kohdalla.Metsäkylpy-harjoittelun juuret juontavat 1980-luvun Japaniin


Japanissa on jo 1980-luvulla alettu harjoittaa shinrin-yokua, joka käännetään englanniksi nimellä forest bathing eli suomeksi metsäkylpy. Nimi on peräisin japanin kielestä. Sana shinrin tarkoittaa metsää ja yoku kylpyä. Näistä sanoista muodostuu metsäkylpy. Metsäkylpy on yksinkertaisesti ilmaistuna “kylpemistä” metsässä eli metsän ja luontoympäristön aistimista kaikilla aisteilla. Metsäkylpy ei siis ole vain kävelyä metsässä. Siihen kuuluu erilaisia aistiharjoituksia ja usein myös meditointia. Metsäkylvyssä luodaan yhteys luontoon näkö,- kuulo-, haju-, maku,- ja tuntoaistin kautta. Metsäkylpyyn voi tietysti osallistua vaikka ei pystyisi esimerkiksi kuulemaan tai näkemään, sillä toimintaa voidaan muokata kohderyhmän mukaan ja se sopii lähestulkoon kenelle tahansa.Miksi osallistua ohjattuun metsäkylpyyn, kun metsään voi mennä itsekin?


Metsäkylpy on ohjattuna erilainen kokemus, kuin itsekseen toteutettuna. Itse voi tottakai harjoitella metsäkylpemistä. Jokainen voi harjoitellessaan oppia läsnäolon taitoja luonnossa. Itseltään kannattaa kuitenkin kysyä seuraavat kysymykset, kun pohtii osallistumista ohjattuun metsäkylpyyn:

  • Pysähdynkö todella luonnossa herkistämään aistejani esimerkiksi puun juurelle jopa kahdeksikymmeneksi minuutiksi?

  • Tiedänkö, miten voin vahvistaa jotakin tiettyä aistia?

  • Osaanko luoda itselleni täysin rentoutuneen olotilan tai tekemään itseksesi meditaation, jonka aikana pääsen syvärentoutuneeseen tilaan?

  • Osaanko olla ilman digilaitteita metsässä vai koenko tarvetta jatkuvasti katsoa puhelinta?

  • Tiedänkö, mitä kehossani tai mielessäni tapahtuu, kun haistan havunneulasia tai silitän kevyesti sammalta?

  • Koenko yhteenkuuluvuutta luonnon kanssa vai olenko erkaantunut luonnosta?

  • Pystynkö heittäytymään selinmakuulle maahan vai ahdistaako jo pelkkä ajatuskin?

  • Muistanko, miltä auringon lämmittämä ja sateen kastelema maaperä tuntuu jalkojeni alla?

Saatoit vastata joihinkin kohtiin kyllä ja joihinkin ei. Vastasitpa mitä tahansa, uskon vahvasti, että metsäkylvyssä tulet oppimaan jotain uutta itsestäsi ja sinua ympäröivästä luonnosta. Ainakaan itse en osannut tai tiennyt kaikkia näitä asioita ennen kuin aloin opiskella metsäkylpemisestä, ekopsykologiasta ja mindfulness-harjoittelusta. Yhä edelleen opin joka päivä uutta ja nautin saadessani jakaa omaa tietotaitoa asiakkailleni. Näiden asioiden oppiminen ja oivaltaminen voi todella parantaa elämänlaatua ja lisätä onnellisuutta.


Parasta ohjaajana on ollut huomata, miten vahvoja tunteita ja oivalluksia asiakkaani ovat metsäkylvyn aikana kokeneet ja moni on sanonut, että osallistuisi mielellään useita kertoja, koska yksin rentoutuminen voi olla joskus todella haastavaa. Luontoon tulee helposti lähdettyä “suorittamaan” ja luonnon tarkkailu itsessään saattaa unohtua täysin.Onko metsäkylpy huuhaata vai onko siitä tutkittua näyttöä?


Metsäkylpy saattaa aluksi kuulostaa oudolta ja jopa vähän huuhaalta. Itsekin olen saattanut ajatella jostakin asiasta näin, kunnes olen tutustunut aiheeseen tarkemmin ja huomannut olevani väärässä. Ylipäätään mitään ei kannata tuomita, mikäli ei ole tutkinut tai tutustunut aiheeseen tarkemmin. Toisaalta jokainen meistä on erilainen ja kaikkien ei tarvitse innostua samoista asioista. Tärkeintä on lopulta se, että elät itsesi näköistä elämää ja todella teet asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi.Metsän ja luontoympäristön terveysvaikutukset


Metsän ja luontoympäristön terveysvaikutuksia on tutkittu laajasti. Puiden lähellä oleskelu voi alentaa verenpainetta, lievittää stressiä, lisätä energiaa ja tehostaa vastustuskykyä. Pelkästään jo luonnossa oleminen vaikuttaa myönteisesti henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiimme eli ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Luonnonympäristöön yhdistetyt aisti,- hengitys- ja läsnäoloharjoitukset lievittävät stressi- ja mielialaoireita. Säännöllisen mindfulness-harjoittelun tuloksena aivoissa voidaan saada aikaiseksi rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia.


Itse yhdistän metsäkylpy-elämyksiini aina erilaisia mindfulness-meditaatioita. Luontoyhteysharjoitusten aikana kerron, miten harjoitus vaikuttaa mieleen tai kehoon ja miksi teemme harjoitusta. Se, että jokin harjoitus tuntuu hyvälle ja saa aikaiseksi kokonaisvaltaisesti hyvän olon, on kuitenkin pääasia. Toisaalta, kun tiedämme, miten merkittävä vaikutus on, saatamme priorisoida tätä asiaa jatkossakin paremmin omassa arjessa. Metsäkylvyissä pyrin aina siihen, että jokainen asiakas on oppinut sen aikana jotakin uutta ja poimii elämyksestä pieniä oivalluksia omaan arkeensa.Metsäkylpy-elämykseni koostuu yksinkertaisista läsnäolo- ja meditaatio-harjoituksista (mindfulness), kehon liikkeestä luonnossa sekä erilaisista luontoyhteyttä vahvistavista harjoituksista, joiden aikana herkistetään aisteja luonnolle. Metsäkylpy-elämykseeni sisältyy herkullinen ja terveellinen välipala, jonka raaka-aineet ovat ovat suomalaisten pientuottajien valmistamia. Kokonaisuus on rentouttava ja toisaalta yhteisöllinen. Metsäkylpy toteutetaan yhdessä muiden kanssa ja ryhmän keskinäinen energia luo yhteisen kokonaisuuden, jossa jokainen yksilö kokee elämyksen kuitenkin omalla tavallaan yksilöllisesti. Metsäkylpy-elämyksiin voit tutustua ja ilmoittautua täältä. Metsäkylpy sopii mainiosti myös yritysten työhyvinvointipäivään. Yrityksille suunnattuihin palveluihin voi tutustua täältä.


Lämpimästi tervetuloa testaamaan metsäkylpyä! Voit ilmoittautua yksin, kaksin, kaveriporukan tai työporukan kanssa, sillä Naturestedin metsäkylpy-elämyksistä jokainen voi löytää itselleen sopivan vaihtoehdon. Metsäkylpy-elämykset toteutetaan aina pienryhmässä turvallisesti. Poikkeusaikana olemme erityisen huolellisia turvaväleistä.


Metsäkylpy on luonnon kokemista kaikilla aisteilla. Se palauttaa, rentouttaa ja lisää hyvää oloa.

Lähteet:

Shinrin-yoku – Japanilaisen metsäkylvyn salaisuudet. Terveyttä ja hyvinvointia puiden avulla. Dr Quing Li. 2018.

Mindfulnessin terveysvaiktutukset – mitä lääkärin on hyvä tietää? Anu Reavuori. Lääketieteellinen aikakauslehti Duodecim 20/2016. Viitattu 28.5.2020. Linkki artikkelliin.


♥️: Kaisa

200 katselukertaa0 kommenttia
  • Facebook - White Circle

Seuraa meitä

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Y-tunnus 3017906-4

​Since 2019 by Naturested