top of page

Metsäkylpyä voi harrastaa myös talvella. 7 vinkkiä talven metsäkylpyretkille!

Päivitetty: 10. helmik. 2022

Tuntuuko siltä, että puhti on poissa? Metsäkylpy antaa luvan hengähtää ja rentoutua luonnossa kaikilla aisteilla. Mikä parasta, metsäkylpyä voi harrastaa myös talviaikaan! Tässä blogitektissä kerron, mitä metsäkylpy on ja miten sitä voi harrastaa myös vuoden kylmimpänä ja pimeimpänä aikana.Mitä metsäkylpy on?


Metsäkylpy on alunperin Japanista, jossa se on kehitetty jo 1980-luvulla. Suomenkielinen nimi metsäkylpy tulee japaninkielisestä nimestä shinrin-yoku. Metsäkylvyssä nautitaan luonnosta kaikilla aisteilla. Siihen yhdistetään erilaisia mielen ja kehon rentoutusharjoituksia. Metsäkylvyssä on paljon yhtymäkohtia suosittuun mindfulness-harjoitteluun. Mindfulness on hyväksyvän tietoisen läsnäolon taito. Metsäkylpy keskittyy tietoiseen läsnäoloon luontoympäristössä, luonnon havainnointiin sekä harjoituksiin, joilla pyritään vahvistamaan luonnon hyvinvointivaikutuksia sekä ihmisen luontosuhdetta. Metsäkylvyssä on tärkeä antaa kokemukselle riittävästi aikaa ja tilaa. Sitä ei voi suorittaa, se tulee vain kokea. Yleensä yksikään metsäkylpy ei ole samanlainen eli sen hetken tunnetila vaikuttaa kokemukseen, olemmehan me ihmiset psykofyysissosiaalisia olentoja.


Miten metsäkylpyä voi harrastaa talvella?


Kokemus metsäkylvystä vaihtelee myös vuodenajan mukaan. Keväällä korostuu kasvien kasvu ja lintujen laulu, kesällä lämpö ja valo, syksyllä monenkirjavat värit ja muuttuva luonto. Talvinen metsäkylpy on usein tunnelmallinen ja ehkä jopa hieman mystinen. Talvella luonnon äänimaailma on hyvin erilainen kesään verrattuna ja talvella voikin esimerkiksi luonnossa kävellessä keskittyä jalkojen alla kuuluvaan lumen narinaan. Talvi on usein myös itsensä sekä kuluneen vuoden reflektoinnin aikaa, jolloin tekee mieli käpertyä enemmän omiin oloihin. Siinä missä talvella luonto hidastaa tahtia ja alkaa valmistautua tulevaan kevääseen, olisi ihmisenkin hyvä antaa itselle enemmän lepoa ja rauhaa.


Talvella voi metsäkylpeä myös pimeässä luonnossa! Otsalampun tai lyhdyn valossa on tunnelmallista kulkea läheiselle kodalle, laittaa tulen nuotiolle ja juoda lämmintä teetä tai glögiä. Tulen katsominen itsessään jo rentouttaa ja rauhoittaa mieltä. Talvella voi tarkkailla luonnon omia fraktaaleja eli toistuvia kuvioita, joita voi löytää muun muassa jään pinnasta, lumihiutaleista ja puiden latvoista. Niitä ihmetellessä voi unohtaa hetkeksi digilaitteet ja nykymaailman hektisyyden ja vain lumoutua luonnosta. Eläinten jäljet lumessa herättävät huomion yksityiskohtiin ja metsäkylvyn aikana voi esimerkiksi laskea, kuinka monen eri eläimen jäljet näkyy maassa.